Friends, my goal is definitely not to engage in politics. With Ottoman Turkish lessons becoming mandatory, some people are once again crying out that “reactionism” is rearing its head. They think that only Latin and Greek are languages of science. Yet, even the word “algorithm” that we webmasters know best is the product of a mispronunciation of the name El Kharezmi (the reason I write ‘kh’ is to represent the letter ‘خ’ which is absent in Latin letters) as it passed into Western languages. Right now, Westerners are certainly ahead of us scientifically, but their superiority should not create an inferiority complex in us or arouse blind admiration towards them. Among many Muslim scholars, I am sharing a radio program below specifically about Kharezmi. There are many more scholars in our culture. Finally, I have a few words for the fools who say “Westerners made this, don’t use it.” 1-) Westerners learned all of it from Muslim scholars. The scientific truths they learned were either their own inventions or things they had introduced to Westerners. (Like the number 0) 2-) I consider our beautiful Turkish, as well as Arabic and Persian, as my own culture. Of course, the others have no significance next to Turkish. If you do not appreciate these two languages, from which your roots and your knowledge and wisdom stem, then do not use a single Eastern-origin word, starting with the word “şey”.
hayırlı akşamlar. farabi, ibni sina, el buruni, mimar sinan, kindi, battani, razi, sabit bin kurra, nurettin batruci… çok fazla müslüman bilim adamı var ve buluşları harika. konu için elinize sağlık.
Geçmişte pek çok değerli insan çıkarmış olabilir. Ancak artık geçerli dil ve bilim dili İngilizce. Onu geçtim zaten Türkçe bile doğru dürüst yazamayan öğrenciler varken Osmanlıca önerisine sadece gülerim ben.
İnsanların ana dilinde eğitim alması bile yasakken, şuan hiç bir yerde hiç bir şekilde kullanılmayan bir dilin zorunlu hale getirilmesi garip.
Zaten ezbere dayalı bu berbat sistemş nasıl beceriyorlarsa çok daha kötü hale getiriyorlar, bildiğin insanların beynini boş bilgilerle doldurmaya çalışıyorlar ondan sonrada 500 yıl önceki alimlerimizle övünüyoruz.Bu gidişle daha uzun süre tarihimizle övünmeye devam edeceğiz, sonu ne olur artık orası belli olmaz belki tarihimiz gibi bizde silinip gideceğiz…
Osmanlıca’dan önce adam gibi ingilizce eğitim verilseydi pek çoğumuzun global websiteleri vardı on numara işler yapıyor olurduk. Osmanlıca tarihçilerin işi ortaöğretim öğrencisinin işi değil, olacaksa da seçmeli olur.
Yani Aramice, Sankristçe gibi ölü bir dil olan Osmanlıca yerine insanlara faydalı olacak canlı diller zorunlu olsun.
Bilim ve teknoloji, kime bilim ve teknoloji? Windows 95ler, Debian Linuxlar, Macintoshlar varken ben sokakta burnumu karıştırıp misket oynuyordum. Yararsa kime yarar? Google gibi büyük şirketlere. Programcı yazıyor, Google büyüyor. Şey gibi; Mimar Sinan yaptı, iktidar büyüdü, güçlendi. Yanlış anlaşılmasın ne programcıyı ne de Mimar Sinan’ı olumsuzluyorum. Elbette iyi şeyler, ama kime iyi şeyler. Sevgiyle.